Recepty
LINECKÉ JABLEČNÉ BOCHÁNKY
50 dkg hladké mouky
25 dkg cukru
25 dkg Hery
2 vejce
3 lžíce mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Zpracovat těsto, rozdělit na 2 díly, rozválet. plech potřít tukem, rozválené těsto přenést na plech, hodně potřít marmeládou - nejlépe meruňkovou, posypat sekanými ořechy, rozinkami. Malá jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a klademe na těsto jedno vedle druhého. Lehce pocukrovat (dle jablek) a trochu posypat skořicí. Nahoru položíme druhou rozválenou placku a dáme péct.
KARAMELOVÉ ŘEZY
5 žloutků
25 dkg cukru utřít, ušlehat
10 lžic studené vody
Přidat do žloutkové pěny:
5 bílků ušlehat
12 dkg mletých ořechů
25 dkg hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Upéct na vymazaném a vysypaném plechu.
Krém:
30dkg másla utřít s 1 kondenzovaným slazeným mlékem (mléko vařit 1 h den předem), vychladlé přidávat k máslu.
TVAROHOVÁ ŠTOLA
400g pol. mouky
150g cukr krystal
150g Hery rozpustit
2 vejce
1 tvaroh - kostka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
hrst rozinek
nasekat hrst ořechů, hrst mandlí a 1/2 čokolády na vaření
Smíchat v míse, na vále vyválet placku asi 2 cm, přeložit na 1/2 a péci na pečícím papíře v předehřáté troubě. Po upečení hodně polít rozpuštěným máslem ( asi 1/3 másla) a hodně posypat moučkovým cukrem.
JABLEČNÉ ŘEZY
Těsto:
½ kg polohrubé mouky
3 lžíce moučkového cukru
1 hera
3 lžíce mléka
1 vejce
1 prdop
Náplň:
1,5 kg jablek nahrubo nastrouhat
12 lžic cukru
3 vanilkové pudingy ( vše smíchat)
Těsto rozdělit na dva díly, dospod 1 díl (rozválet), na to náplň a uzavřít druhým dílem těsta.
Vrchní těsto propíchat vidličkou, aby vyšla pára z jablek.
PERNÍK
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
½ hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 vejce
špetka soli
1 prášek do perníku
1 vanilkový cukr
Vše zamíchat a nalít na plech, posypat ořechy a upéct.
VÝBORNÝ MAKOVÝ KOLÁČ
těsto:
6 vajec
2 skleničky (po 200ml ) pískového cukru
6 lžic teplé vody
2 skleničky pol. mouky
2 skleničky nemletého máku
1/2 prášku do pečiva
Cukr, žloutky a teplou vodu utřeme do pěny, postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, mák a sníh ze 7 bílků.
Těsto rozetřeme na vymyzaný a vysypaný plech, pečeme.Vychladlé podélně rozkrojíme.
náplň:
400 ml mléka
1 sklenka pískového cukru
1 žloutek
1 pudinkový prášek
250g másla
V mléce rozšleháme žloutek, cukr a pudikový prášek a uvaříme hustou kaši.
Máslo a vychladlou kaši ušleháme.
Větší část náplně natřeme na jeden plát těsta, přiklopíme druhým plátem a na něj natřeme zbývající náplň.
posyp:
100g posekaných ořechů
1 lžíce másla
1/2 vanilkového cukru
2 lžíce pískového cukru
Ořechy opražíme na lžíci másla, přidáme vanilkový a pískový cukr.
Za stálého míchání necháme cukr rozpustit ( ne karamelizovat).
Vychladlé rovnoměrně rozdělíme po celém povrchu koláče.